De rouille et d’os – Rust and Bone

Rust and Bone

Συνήθως οι Γαλλικές ταινίες που βλέπω και γράφω γι’ αυτές είναι κωμωδίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχω δει αξιόλογες ταινίες άλλου είδους όπως είναι και αυτή που θα περιγράψω παρακάτω.

Ο Alain (Matthias Schoenaerts) μαζί με το γιό του αφήνουν πίσω τους την ζωή στο Βέλγιο και μετακομίζουν σε μία παραθαλάσσια πόλη στην νοτιοανατολική Γαλλία. Τα λεφτά προφανώς και δεν περισσεύουν γι’ αυτό ίσως και η ζωή κοντά στην αδερφή του, που μένει με τον σύζυγο της, να είναι περισσότερο αναγκαία παρά επιθυμητή. Ειδικά αν έχεις να την δεις και να της μιλήσεις πάνω από 5 χρόνια.

Ο Alain είναι ένας άνθρωπος που με την πρώτη ματιά χαρακτηρίζεις ως ρεμάλι. Όχι γιατί δεν είναι εργατικός ή φιλότιμος αλλά ίσως επειδή δεν ταιριάζει με το πρότυπο του οικογενειάρχη, αυτό που η κοινωνία έχει θεσπίσει. Αυτό που ξέρει καλά να κάνει είναι να παίζει μποξ. Δεν είναι καθόλου άσχημος μποξέρ ειδικά αν σκεφτείς πως ασχολείται χρόνια με αυτό και έχει κερδίσει ένα τοπικό πρωτάθλημα πυγμαχίας. Αυτό βασικά θα είναι και ένα από τα πράγματα που θα κάνει για να βγάλει τα προς το ζην αλλά δεν θα ξεκινήσει με αυτό. Η πρώτη του δουλειά στην Γαλλία είναι ασφάλεια ή αλλιώς πόρτα όπως λέμε σε ένα νυχτερινό μαγαζί.

Ένα βράδι θα γίνει φασαρία στο μαγαζί με αποτέλεσμα ο Alain εκτός του να χωρίσει τους εμπλεκόμενους να γνωρίσει και την Stéphanie (Marion Cotillard). Η Stéphanie είναι μία γοητευτική γυναίκα που της αρέσει να σαγηνεύει τους άνδρες. Εργάζεται ως εκπαιδεύτρια φαλαινών Όρκα σε ένα θαλάσσιο πάρκο. Ναι σωστά κατάλαβες αυτό που όλοι ξέρουμε ως δολοφόνος φάλαινα (είναι γνωστή και ως μαύρο ψάρι). Συζεί με το αμόρε της αλλά φαίνεται πως στην ζωή της δεν είναι ευτυχισμένη.

Κατά την διάρκεια μιας παρουσίασης μία φάλαινα θα προσγειωθεί επάνω στο βάθρο που βρίσκονται οι εκπαιδευτές με αποτέλεσμα όλοι να πέσουν στην πισίνα και μαζί με αυτούς και όλος ο εξοπλισμός. Η Stéphanie θα χτυπήσει άσχημα και μετά από λίγες μέρες θα ξυπνήσει στο νοσοκομείο έχοντας μπροστά της να αντιμετωπίσει μία νέα πραγματικότητα. Αυτό το ατύχημα όμως είναι που θα την φέρει πιο κοντά με τον Alain.

Να την δω; Οι τραγωδίες και οι κακουχίες της ζωής δεν μπορούν να αποκλείσουν την τρυφερότητα και την αγάπη. Ποτέ να μην το βάζετε κάτω και να σκέφτεστε πάντα πως υπάρχουν και χειρότερα. Πολύ καλή ταινία.

Πληροφορίες: 2012 – 2h. Δράμα και ρομαντισμός είναι τα χαρακτηριστικά της ταινίας De rouille et d’os. Βαθμολογία στο IMDb 7.5/10 με 55.228 ψήφους.

2 thoughts on “De rouille et d’os – Rust and Bone

  1. Pingback: Red Sparrow | Blog για σειρές και ταινίες

  2. Pingback: Red Sparrow

Leave a comment